Wat is een kennisbank?
Een van de doelen van de Kring is om andragologische kennis te creëren, publiceren, op te slaan en te verspreiden. Vanuit dat oogpunt wil de Kring een database vormen waar deze waardevolle kennis kan worden opgeslagen, waar degenen die interesse hebben voor het andragologische gedachtegoed toegang tot hebben. Dit is terug te vinden in de vorm van een kennisbank.
Deze kennisbank is een gespecialiseerde databank van relevante publicaties en literatuur over sociaal veranderen en sociale verandering. Hierin staat kennis over diverse en aan elkaar gerelateerde onderwerpen overzichtelijk en toegankelijk gerubriceerd en opgeslagen. De Kring Andragologie UvA heeft de kennisbank opgezet, beheert deze en zorgt voor periodieke updates.
De andragologie heeft als academische studie een kort en krachtig bestaan gekend (1970-1983). Haar nalatenschap is terug te vinden in tal van internationale en nationale wetenschappelijke publicaties. Maar ook nu nog inspireert haar benadering – weliswaar onder andere benamingen - praktijkprofessionals en wetenschappers tot nieuwe kennis over mogelijkheden van menselijke handelen en methodisch praktijkinterventies voor sociale verandering. Essenties zijn daarbij het zoeken naar een samenhangend meervoudig perspectief voor het menselijk handelen, met behulp van verschillende wetenschapsgebieden en op basis van geëxpliciteerde waarden. Waarbij tevens de verbinding wordt gezocht tussen praktijkervaring en theorievorming, met een gedegen analyse over de maatschappelijke context en het reflecteren op (eigen) menselijk handelen.
Indeling en inhoud Kennisbank
De kennisbank sociaal veranderen en sociale verandering kent drie onderdelen:
1. de Leestafel met (actuele) publicaties, artikelen, blogs en meer;
2. de Boekenkast Sociaal Veranderen met daarin de body of knowledge over sociaal veranderen. Basiswerken en hedendaagse kennisontwikkeling;
3. de Gesprekstafel met discussies, commentaren en reviews.