Introductie
Hier vindt u relevante boeken over andragologie, sociaal veranderen en sociale verandering. De boeken die u hier vindt, zijn mede door Kring Leden geschreven. Met trots heeft de Kring al twee onderzoeksverslagen gepubliceert, beiden met een relatie tot het hoofdthema van andragologie: Sociale Verandering.
De basisstructuur van het werkterrein sociale verandering, ontwikkeld door de grondlegger van de andragologie, prof. Dr. T. T. ten Have, vormt een cruciaal raamwerk voor het begrijpen van menselijk handelen en maatschappelijke transformaties. Zijn werk onderscheidt vier essentiële kennisdomeinen die gezamenlijk de kern vormen van de andragologie:
1. Praktijk van intentioneel handelen: Dit domein omvat de werkvelden en maatschappelijke thema's waarop intentioneel handelen van toepassing is. Hierbij worden praktijktheorieën ingezet die zijn geworteld in de context van specifieke werkvelden en maatschappelijke vraagstukken.
2. Methodologie van handelen, leren en begeleiden: Dit domein behandelt de leer van methoden en hun toepassing in verschillende contexten. Het omvat zowel de contextgebonden methoden als de algemeen geldende theorieën over methodologie.
3. Methodologie van praktijkonderzoek: Dit domein richt zich op het onderzoeken van de praktijk, met een focus op interactiegericht actieonderzoek. Het omvat methoden en benaderingen die zijn ontworpen om inzicht te krijgen in menselijk handelen en sociale verandering binnen specifieke contexten.
4. Theorie van sociale veranderkunde: Dit domein biedt een overkoepelende, niet-contextgebonden theorie van intentioneel handelen en sociale verandering. Het dient als wetenschappelijke reflectie op de fundamenten van sociale veranderprocessen.
Het is belangrijk op te merken dat een meervoudig perspectief cruciaal is voor een volledig begrip van menselijk handelen en sociale verandering. Daarom zijn kennis, inzichten en algemeen geldende theorieën uit verschillende wetenschapsgebieden essentieel om een samenhangend beeld te vormen. Hoewel de andragologie en sociale veranderkunde centraal staan, fungeren andere wetenschapsgebieden als hulpwetenschappen die waardevolle bijdragen leveren aan het begrip van complexe sociale dynamieken en transformatieprocessen.