Van Crisis tot Transformatie in de Zorg

Hoe Disruptief Maatschappelijk Leiderschap de Zorg verandert - Zeven mogelijke routes voor koplopers

Tijdens de coronacrisis is het verder duidelijk geworden dat de gezondheidszorg in de Westerse landen al vóór de pandemie aan fundamentele herijking, reflectie en nieuwe wegen toe was. Het is daarom tijd om voortvarend stappen te zetten in de richting van structurele veranderingen van ons zorgsysteem. De huidige kwaliteit van zorg is in de toekomst niet meer op te brengen, we moeten dringend andere keuzes gaan maken.

Dat is het uitgangspunt van het boek van Steven de Waal waarin hij aangeeft hoe koplopers in de zorg, tegen de dominerende bestuurlijke cultuur in, van onderop al lang fundamenteel experimenteren met veranderingen en zorginnovaties realiseren. Dat doen ze samen met professionals, bestuurders en patiënten waarbij de moderne grote kracht van burgers die disruptief kan uitpakken naar vastzittende oude structuren en routines wordt omarmd.
In de collegereeks worden deze zorginnovaties van koplopers verkend. Zeven mogelijke routes van verandering van de zorg komen daarbij aan de orde. Daarnaast wordt bediscussieerd de wijze waarop deze experimenten tezamen veranderingen van de zorg van onderop kunnen bewerkstelligen en kunnen leiden tot een uiteindelijke kanteling van de zorg tot een beter zorgsysteem.

Bedoeld voor professionals en managers in de zorg die de noodzaak van de verandering van de zorg inzien en daarbij deze disruptieve voorbeelden in hun denken en handelen willen betrekken.

Voor drie deelnemers met eigen ervaring met crisis en drie deelnemers die als naaste betrokken zijn geweest bij een crisis is het mogelijk om zonder kosten deel te nemen aan de sessies. Mail voor meer informatie hierover naar: inschrijvingen@andragologie.nl

Aanmelden