Evenementen | Andragologie

De rol van esthetiek en affect in dagelijkse praktijken bij de sociale dienst


Met de komst van de Participatiewet, die sinds 2015 de bijstand organiseert, en de transformatie van de arbeidsmarkt, is het bestaan van veel mensen in toenemende mate voorwaardelijk en onzeker. De Participatiewet kan gezien worden als het sluitstuk van de activerende verzorgingsstaat, waarin arbeidsmarktparticipatie het primaire doel is en bijstandsgerechtigden verplicht zijn deel te nemen aan werk gerelateerde activiteiten – zoals ‘vrijwilligerswerk’, arbeidsmarkttrainingen, leerstages en proefplaatsingen. De Participatiewet kent uitgebreidere beschrijvingen van deze arbeidsmarktverplichtingen (die op zichzelf niet nieuw zijn) waaraan bijstandsgerechtigden moeten voldoen. Bovendien maakt de nieuwe wet strengere maatregelen mogelijk wanneer niet (aantoonbaar) aan deze verplichtingen wordt voldaan. Daarmee is het recht op bijstand meer voorwaardelijk en onberekenbaar dan voorheen. Naast deze ontwikkelingen in het bijstandsbeleid, is ook de arbeidsmarkt aan fundamentele veranderingen onderhevig. Er is sprake van een groeiende dienstensector die specifieke, maar niet altijd duidelijke eisen stelt aan werknemers, in termen van esthetiek bijvoorbeeld. Dit brengt onzekerheid met zich mee die bovendien versterkt wordt door de flexibilisering van de arbeidsmarkt, waarin tijdelijke, onzekere en slecht betaalde posities voor sommigen de enige optie zijn.

Josien heeft gedurende 12 maanden etnografisch onderzoek gedaan bij drie gemeenten in Nederland. Daar heeft zij verscheidene interacties geobserveerd tussen klantmanagers en hun collega’s (bij vergaderingen en lunchpauzes) en tussen klantmanagers en bijstandsgerechtigden (bij informatiebijeenkomsten, trainingen en individuele gesprekken).

Tijdens deze lezing zal zij haar voorlopige bevindingen presenteren. Ze zal laten zien hoe bijstandsgerechtigden als onderdeel van het arbeidsmarkt re-integratie traject dat zij verplicht volgen:
1)      Esthetische arbeid moeten verrichten, om zo te laten zien dat zij bereid zijn zich op de arbeidsmarkt te begeven en zich aan te passen aan deze arbeidsmarkt, waarin de verwachtingen ten aanzien van esthetische presentatie niet altijd duidelijk zijn en per context verschillen;
2)      Met behulp van uiteenlopende pedagogieken geleerd wordt hun percepties en gevoelens ten aanzien van hun precaire situatie te beïnvloeden, zodat zij deze situatie accepteren en tegelijkertijd optimistisch zijn over hun toekomst.

Voor deelname aan deze bijeenkomst dient men zich via deze pagina op te geven, om verzekerd te zijn van een plaats (wie het eerst komt die het eerst maalt). Voor meer informatie zie www.alumni.uva.nl.

Gelieve onderstaand "Belangrijk om te lezen voor u zich aanmeldt" buiten beschouwing te laten aangezien de bijeenkomst gratis toegangelijk is.